Mennyire megbízható egy cégkivonat?

Mennyire megbízható egy cégkivonat?Ha egy vállalkozásról valamilyen információra van szükségünk, akkor általában az első lépés egy internetes keresés. Ez ugyan gyakran eredményre vezet, de nagyon nehéz azt megállapítani, hogy az online talált információk megfelelnek-e a valóságnak. Jobb megoldás a cégkivonat beszerzése. De vajon mennyire megbízható egy cégkivonat?

A válasz a kérdésre az, hogy attól függ, hogy milyen cégkivonatról van szó. Általánosságban elmondható, hogy két típust különböztethetünk meg a cégkivonatok között, az egyik az ingyenes a másik pedig a fizetős. Az ingyenes cégkivonatok esetén az ingyenességért pont a megbízhatóságot áldozzuk fel, mivel ezek a dokumentumok valószínűleg nem az aktuális információkat tartalmazzák, hanem hetekkel, hónapokkal ezelőttieket.

Azok a cégkivonatok viszont, melyekért fizetni kell, hitelesek, friss, jelenleg is hatályos információkat tartalmaznak. Amikor fizetünk egy cégkivonatért, akkor gyakorlatilag a hatályos információkat és a hitelesítési szintet kell megfizetnünk. Több hitelesítési szint, forma is létezik cégkivonatok esetén, ezek mind egyformán megbízhatók. A legolcsóbb és a legegyszerűbb a hiteles cégkivonat, amely e-mailben érkezik. Szintén e-mailben érkezik az e-hiteles cégkivonat is, ez már drágább, mert egy speciális fájlformátumú dokumentumról van szó, amely elektronikus aláírással van hitelesítve. A legmagasabb hitelesítési szintet a közhiteles cégkivonat jelenti. Ez tartalmában nem különbözik a hiteles cégkivonattól, de magasabb szintű hitelesítéssel rendelkezik, valamint mindenképpen papír alapú.