Érdemes rendszeresen anyajegyszűrésre járni

Érdemes rendszeresen anyajegyszűrésre járniA bőr testünk egyik olyan része, mellyel kapcsolatban legtöbben csak akkor mennek el orvoshoz, amikor ránézésre valamilyen problémát látnak rajta. Ez gyakran nem jelent hátrány, de van egy olyan terület, ahol a hozzá nem értő nem látja az elváltozásokat, problémákat. Ez pedig az anyajegyszűrés.

A rendszeres anyajegyszűrés mindenki számára nagyon fontos, ugyanis az anyajegyek akár komoly problémák, pl. bőrrák (melanóma) kialakulását is megelőzhetik. A melanóma vezető haláloknak számít a közepes korosztályban, azonban az anyajegyek rendszeres szűrésével jelentősen csökkenthető a melanóma kialakulásának veszélye. Mivel a laikusok számára nincs különbség az egyes anyajegyek között, ezért az anyajegyszűrések elengedhetetlenek abban, hogy a lehető legkorábban felismerjék azokat az anyajegyeket, melyek problémát okozhatnak. Ezt pedig csak úgy lehet elérni, ha rendszeresen, legalább minden évben egyszer, bőrgyógyász szakorvoshoz megyünk anyajegyszűrésre.

Vannak persze olyan anyajegyek, anyajegy elváltozások, melyeket észlelve azonnal érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. Ilyen pl., ha egy anyajegy elkezd viszketni vagy érzékennyé válik, mivel egy anyajegynek érzéketlennek kell lennie. Hasonló a helyzet akkor is, ha megváltozik egy anyajegy mérete vagy színe, ilyenkor is azonnal szakemberhez kell fordulni, aki el tudja végezni a szükséges vizsgálatokat, és szükség esetén tanácsokat tud adni a további teendőkkel kapcsolatban.