Mire figyeljünk egy cégkivonatban?

Mire figyeljünk egy cégkivonatban?A cégkivonat az egyik legjobb lehetőség arra, hogy egy vállalkozás leellenőrizzünk, hivatalos adatok alapján megismerjünk. Nem árt azonban tudni, hogy mit keressünk, amikor egy vállalkozás cégkivonatát tanulmányozzuk.

Amik mindenképpen benne lesznek a dokumentumban, azok a vállalkozás alap adatai. Ilyenek pl. a cég neve, rövidített elnevezése, székhelye, adószáma, cégjegyzékszáma, tevékenységi körei. Ezek persze olyan információk, melyeket nagyon gyakran egy egyszerű Google kereséssel is meg lehet találni az interneten. Az internetes keresés azonban se nem megbízható, se nem biztos, hogy aktuális. A hiteles cégkivonat viszont garantáltan friss és valós adatokat tartalmaz.

Szintén minden cégkivonatban szerepel pl. a cég vezető tisztségviselőinek, valamint a képviseletre jogosultak adatai. Ezeket már sokkal nehezebb online megtalálni, és nem árt tudni egy szerződéskötés előtt, hogy olyan valaki ír-e alá a másik fél nevében, akinek erre valóban joga van.

Vannak olyan információk is, melyek nem minden cégkivonatban szerepelnek, ha viszont benne vannak a dokumentumban, akkor nem sok jót jeleznek. Ilyen pl. ha egy cég felszámolási eljárás alatt áll. Mondani sem kell, ha egy cég felszámolás alatt áll, akkor nem ajánlott vele szerződést kötni. További pénzügyi problémákat jelentő bejegyzések a végrehajtási eljárás vagy pl. a csődeljárás. Nem feltétlenül pénzügyi, de valamilyen problémát jelez a kényszertörlési eljárás.

Jól látható tehát, hogy a cégkivonat nagyon jó lehetőséget kínál arra, hogy bármilyen céget leellenőrizzünk, mielőtt a szerződést aláírnánk.