Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

A tábor helyszíne a Gyergyószentmiklóstól a Békás-szoros felé vezető úton, néhány kilométerre elhelyezkedő 3-as kilométernél található kemping.

Gyergyószentmiklós szerves része a Gyergyói medencének, annak éppen keleti szélén helyezkedik el. A város határait kelet felől a Magas bükk és az 1 257 méter magas Pongrácz tető, északon az 1 545 métert elérő Pricske (Piricske) tető, északnyugaton, nyugaton és délen pedig a Gyergyói medence három településével határos, úgymint Szárheggyel, Alfaluval és Tekerőpatakkal. A helyszín tehát földrajzi adottságainak köszönhetően túrázásra, ám történelmi helyek megközelítésére, meglátogatására is alkalmas.

Gyergyószentmiklós története szorosan összefügg a székelység életének alakulásával. Első okleveles említése az 1332-1334-es évi pápai tized jegyzék, amely a gyergyói falurendszer kialakulásának előrehaladott folyamatát dokumentálja. Amennyiben a XII. század végén és a XIII. század elején Gyergyószentmiklós a jelenlegi településtől keletebbre, azaz a Békény patak felső völgyében terült el, s amit a felszínre került középkori keresztény temető is bizonyít, akkor vélhetően már 1332-ben kialakult a falukép, az utcás soros település típus.

A gyergyószentmiklósi vasútállomás és a táborhelyszín közti vonalon idén is járnak majd szervezett buszok, de hogyan lehet a kisvároskáig eljutni? A vonat kényelmes és a legbiztonságosabb utazási forma, arról nem is beszélve, hogy milyen jó társaságok tudnak összeverődni már az ide úton. Budapest és Gyergyószentmiklós között naponta két járat közlekedik, a nemzetközi gyorsvonatok a Keleti pályaudvarról indulnak, a menetidő pedig 13 óra körül alakul (bővebben: www.mavcsoport.hu). Ugyanezen járatokat tudjuk ajánlani a Nagyvárad, illetve Kolozsvár irányából érkezőknek is.

Erdély más városaiból több járat létezik, ezekről a ww.mersultrenurilor.ro és a www.cfrcalatori.ro oldalakon lehet tájékozódni Gyergyószentmiklóst vasúti román nyelven „Gheorghieni”-nek kell írni). Ha a vonatos utazásra esett a választás, ne feledjétek: retúrjegy váltása, illetve csoportos utazás esetén különböző kedvezményekben részesülhettek.

Ha inkább autóbusszal utaznál Budapestről, többek között a következő társaságok járatai között keresgélhetsz: www.vandortrans.ro, www.openworld.ro, www.favorittrans.ro. Erdélyi városokból itt is lehet buszjáratokat keresni: www.autogari.ro (a buszos románban már a „Gheorgheni” a helyes forma).

Kep_4a-A-helyszin-2011-ben

http://premium-wordpress-themes.org