Share on Facebook32Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

Alább igyekszünk megválaszolni azokat a kérdéseket, melyeket az elmúlt években Ti tettetek fel az EMI-tábor szervezőinek. Amennyiben még vannak kérdéseitek, azokat várjuk e-mailben, vagy írhattok nekünk Facebook-on is, az EMI-tábor oldalán (fb.com/emitabor.erdely).

Kérjük akkor ragadjatok csak (!) billentyűzetet, ha kérdéseitekre nem leltek válaszokat a honlapon!

FIGYELEM! A 13. EMI-tábor programtervezete és honlapja folyamatosan bővül! Ha egyes menüpontokban még üres oldalakat találsz, az csak azt jelenti, hogy a tábor szervezőcsapata dolgozik a programkínálaton. Így hamarosan több információt tudtok meg a tematikus sátrakról, koncertekről, étkezésről stb. Ezért érdemes rendszeresen nézni a honlapot és keresni az újdonságokat! 

Miért pont EMI-tábor?

Mert az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) önkéntes csapata szervezi meg minden évben.

Az EMI-táborban csak jelentkezés után lehet részt venni?

Nem. A tábor – sok egyéb nyári fesztiválhoz és nagyszabású rendezvényhez hasonlóan – bárki számára szabadon látogatható. Nem zárt körű, így minden szórakozni és tanulni vágyó fiatalt és fiatal lelkületűt szívesen látunk. Ha nem találsz társakat az utazáshoz, akkor se mondj le a részvételről, hiszen a táborban sok hozzád hasonló érdeklődésű fiatal fordul meg, így könnyen barátokra lelsz.

Akkor mi a módja a részvételnek?

Nagyon egyszerű! Ha megérkeztél a táborba, megvásárolod a napi vagy heti belépőt és máris válogathatsz a programok között.

Van külön koncertjegy? Mennyibe kerül a belépés?

Nincs külön koncertjegy. Aki az esti bulikon kíván csak részt venni, az a napijegyet vásárolja meg, illetve ha a tábor egész idejére velünk tart – természetesen – a hetijegyet váltja ki.

Vásárolható családi jegy is, mely kiváltásával kedvezményesen vehetnek részt rendezvényünkön a magyar családok (két felnőtt és egy gyerek belépőjének megváltásával a további gyerekjegyek megvásárlásától eltekintünk).

Az elszakított területekről (Felvidék, Kárpátalja, Délvidék, Őrvidék) érkezők ingyen jöhetnek be a táborba.

A sátorhelyért külön kell fizetni?

Nem. A belépő (napijegy is) tartalmazza a sátorhely árát. Tehát ha csak egy estére tudsz eljönni, megteheted, hogy csak egy éjszakára versz sátrat. Előre ki lesznek jelölve azok a helyek ahova rakhatod a sátradat. Ezekhez a területekhez táblák mutatják majd az utat, de ha mégse találod, kérdezz meg bátran egy szervezőt.

Érkezhetek jurtával a táborba?

Igen. Sőt, ha jurtával érkezel három darab heti belépővel ajándékozunk meg!

A jegyet meg kell tartani?

A jegy mellé kapsz egy karszalagot, amit a táborban viselned kell. Ezt fogjuk ellenőrizni, és ha sor kerül erre, kötelező megmutatnod a szalagot az illető őrnek vagy szervezőnek.

Van korhatár?

Nem állapítottunk meg ilyen korlátokat, azonban 18 év alatt csak szülői felelősséggel, 14 év alatt csak szülőkkel együtt lehet részt venni. A tábor őrsége vigyáz a rendezvény biztonságára, azonban felelősséget senkiért nem tudunk vállalni.

Gyerekek számára van valami alternatív program?

Amíg a szülők előadáson vannak, a kicsikre fiatalok vigyáznak a gyereksátorban, ahol meseolvasáson vehetnek részt, rajzolhatnak, és sok más érdekes tevékenység vár rájuk.

Mit csináljak a házikedvencemmel? Állatot be lehet vinni?

Igen, de csak saját felelősségre, és csak akkor, ha nem zavarja a táborozók nyugalmát, ill. nem jelent veszélyt senki testi épségére. A szervezők olyan szempontból nem javasolják az állatok behozatalát, hogy a koncertek hangereje és a tömeg rossz hatással lehet rájuk.

El lehet hagyni a tábor területét?

Amíg érvényes karszalag van rajtad, a kapun szabadon ki-be járhatsz.

Milyen programok vannak a táborban?

A tematikus sátrakban zajlanak az előadások, emellett koncerteken, túrákon, kézműves foglalkozásokon és a táncházban is részt vehetnek az érdeklődők. A táborban az említett programok mellett túrákon, sporttevékenységeken vehetsz részt.

A honlapon található programkínálat már végleges?

Nem. Amit a honlapon találsz, az idő előrehaladtával bővül annak függvényében, hogy miként halad a szervezőcsapat a munkával. Ezért érdemes rendszeresen látogatni az oldalt, hiszen mindig található valami újdonság. Ajánljuk közösségi oldalunkat is, amennyiben nem szeretnél lemaradni semmiről.

Kötelező a programokon jelen lenni?

Nem. Egyik program sem kötelező, arra mész be amelyikre éppen kedved tartja. Több tevékenység közül választhatsz az előadásoktól, a csapatjátékokon keresztül akár az íjászatig.

Mit nem szabad a táborban?

A szervezők igyekeznek egy olyan nyári fesztivált lebonyolítani, ahova mindenki szívesen érkezik és ahol mindenki biztonságban érezheti magát, és a szülők sem aggódnak a táborozó gyermekek biztonságáért. Ajánljuk mindenki figyelmébe a tábor szabályzatát, melyben sok érdekességet megtudhatsz az EMI-tábor működéséről, s megismerheted azokat a szabályokat, melyeket soha nem szabad áthágnod.

Mivel lehet eljutni a táborba?

Erdély városaiból több buszjárat is van Gyergyószentmiklósig, de vonattal is könnyen megközelíthető. Az állomástól a szervezők külön buszjáratokat indítanak a tábor helyszínéig a vonatjáratoknak megfelelő időpontokban.

A vonatok menetrendjét honnan tudhatom meg?

A romániai vonatok menetrendjére rákereshetsz a www.infofer.ro oldalon, de a fontosabb közlekedési információkat idejében közzétesszük a honlapon is. A táborban az infósátorban találsz majd vonatmenetrendet.

A határon való átkeléshez milyen iratok szükségesek?

Az EU-tagállamokból való érkezéskor csak személyi igazolvány kell a határon, de 18 éven aluliak esetében (amennyiben szülők nélkül utaznak) szülői beleegyezés és közjegyzői felhatalmazás is szükséges.

Melyik a legelőnyösebb útvonal a táborhoz?

Magyarországról a legrövidebb idő alatt a Nagyvárad – Kolozsvár (autópályán kikerülhető) – Marosvásárhely – Parajd – Gyergyószentmiklós útvonalon lehet eljutni, itt az utak állapota az átlaghoz viszonyítva nagyon jó.

Van-e biztonságos parkolási lehetőség a tábor körül?

Autóval érkezők a tábor közvetlen környezetében kijelölt és a szervezők által felügyelt területekre ingyenesen parkolhatnak. Motorral be lehet hajtani a táborba, de csak a megszabott helyeken lehet hajtani ill. leparkolni a kétkerekűeket. A kapunál részletes információval szolgálnak majd a motorosok számára!

Mi a helyzet az étkezéssel?

Az előző évekhez hasonlóan, idén is lesz ételárusítás. Természetesen bárki hozhat magával enni- és innivalót, viszont fontos elmondani, hogy a táborba semmilyen alkoholtartalmú italt nem lehet bevinni. Ezt a bejáratnál ellenőrizni fogják!

Lehet-e főzni, bográcsozni, szalonnát sütni a tábor területén?

A táborban nem szabad tüzet gyújtani, így bográcsozásra, szalonnasütésre nincs lehetőség. Kemping-gáz vagy bármilyen nyílt láng használata sem megengedett.

Milyen pénznemmel lehet fizetni a táborban?

A táborban elsődlegesen használt pénznem a lej (RON), viszont egyes árusoknál forinttal is lehet fizetni.

Lesz tisztálkodási lehetőség?

Természetesen! A tábor területén az első naptól fogva több zuhanyzófülke is a rendelkezésetekre áll, ezeket bárki használhatja.

Csak sátorban lehet aludni?

Nem… Lehet a csillagos ég alatt is, ha az idő megengedi :). Egyébként lehetőség van szobák, házikók bérlésére is!

Az értéktárgyaimat a sátorban hagyhatom?

A tábornak van szervezett őrsége, ami probál minden szabálysértést megelőzni, de nem vállalunk felelősséget az értéktárgyakért.

Van-e lehetőség áramhasználatra (telefontöltés, stb.) a tábor területén?

Egyes tematikus sátrakban van lehetőség telefontöltésre, viszont a szervezők nem vállalnak felelősséget az ott hagyott javakért. Inkább maradj ott mellette és vegyél részt a tevékenységekben! 🙂

Mi történik a táborban elveszített tárgyakkal?

Ha találsz valamit, ami értékes lehet valakinek, juttasd el az Infósátorba. Ha Te veszítettél el valamit, akkor ugyanitt keresheted. Táborzárás után talált tárgyakról minden évben közzéteszünk egy listát a honlapon, ha rajta van amit keresel, akkor írj a szervezőknek.